español

 

Consiliul International al Muzeelor
Comitetul Naţional ICOM România

 

Noutăţi
Home
Ce este ICOM
Cum deveniți membru ICOM
Comitetele internaționale ale ICOM
Organizaţii afiliate la ICOM
Avantaje membri individuali
Avantaje membri instituționali
Statut
Membri individuali
Membri instituţionali
Contact

Ca în fiecare an, începând din 1977, şi în acest an, în ziua de 18 mai, se va sărbători Ziua Internaţională a Muzeelor. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit această Zi pentru a sensibiliza publicul cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Manifestarea este, din an în mai amplă, în 2008 fiind organizată de peste 20.000 de muzee, din 90 de ţări.
De această dată, tema Zilei este Muzeele şi turismul. Cu această ocazie, mii de muzee, de pe toate continentele, vor sărbători turismul durabil, responsabil şi etic, arătând cum este posibil ca patrimoniul să contribuie la stabilirea unor relaţii mutual benefice între turişti si comunităţile locale.
Manifestarea este patronată, în acest an, împreună cu Federaţia Mondială a Prietenilor Muzeelor (FMAM).
Aşa după cum a declarat Alissandra Cummins, preşedintele ICOM, tema din acest an „încurajează profesioniştii muzeelor să lucreze împreună, alături de turişti, de vizitatorii muzeelor, cu scopul de a provoca interacţiunea cu comunităţile locale, în măsură de a duce la descoperirea patrimoniului, atât în interiorul, cât şi în exteriorul incintelor muzeale“.
Şi în acest an, cu ocazia Zilei Internaţionale, muzeele vor organiza concursuri, ateliere, conferinţe şi spectacole, vor avea program de vizitare prelungit şi vor propune itinerarii de vizitare în interiorul lor şi în împrejurimi.
Amintesc faptul că ICOM şi FMAM, împreună cu UNESCO, Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Centrul Internaţional de Studii pentru Conservarea şi Restaurarea Bunurilor Culturale (ICCROM), precum şi cu alte organizaţii, atrag atenţia, de multă vreme, asupra importanţei sensibilizării cetăţenilor cu privire la o abordare durabilă a turismului, în favoarea patrimoniului cultural şi natural. De altfel, ICOM şi FMAM au semnat Declaraţia pentru un turism cultural durabil în lumea întreagă, ca primă etapă a unui proiect pe termen lung.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, Biroul Comitetului Naţional Român ICOM invită toţi membrii Comitetului să celebreze, alături de publicul lor, muzeele şi turismul.

 

            Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU
Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM